Қоғам

БАЛМҰЗДАҚ ЖЕГІҢІЗ КЕЛСЕ …

0

Жаз мезгілі басталды дегенше, үлкен-кіші сүйіп жейтін жұмсақ балмұздақ сататын орындар қызметін бастайтыны белгілі. Ыстық күнде шөліңді басатын бұл асқа көпшілігіміз құ­мар­тып-ақ тұрамыз. Де­генмен, бал­мұздақ сатып аларда абай болған жөн. Өйткені, бір­қатар сани­та­риялық та­лаптар сақтал­ма­ған жағ­дай­да, уланып қалуыңыз әбден мүмкін.
Жұмсақ балмұздақ фри­зерден шыға салып дайын бо­лады. Оның консистен­циясы нәзік, крем тәрізді. Осы­ндай жұмсақ және дәм­ділігіне байланысты бұл бал­­мұздақ мұздатылған бал­­мұздаққа қарағанда жоғары сұранысқа ие.
Жұмсақ балмұздақ та­мақтану және сауда орын­дарында арнайы құрғақ қоспалардан жасалады. Өнімді дайындау үшін бір және екі цилиндрлі арнайы конструкциялы фризерлер қолданылады.
Жұмсақ балмұздақты дайындауға және сатуға қойылатын санитариялық талаптар мынадай:

— Балмұздақты жасауға қажетті құрғақ қоспаларды қалпына келтіру үшін жаңа қайнатылған ауыз суын пайдалану қажет;
Қалпына келтірілген қос­паларды сақтауға бо­л­май­ды. Сондықтан, балмұз­дақ алдын ала дайын­далмай, сатылар алдында дайын­далу қажет;
— Дайындау барысында шикі жұмфыртқа, шикі пас­тер­ленбеген сүтті пайдалануға жол берілмейді;
— Нысан қызметінің бас­талуы туралы хабар­лама­ның болуы тиіс;
-Нысанда жұмысшы­лар­дың жеке бас ги­гиенасын сақ­тауға арналған жағдай­дың болуы тиіс;
-Қызметкерлердің сани­тар­иялық киіммен қамтама­сыз етілуі және жұмыс ор­нында меди­циналық бай­қау­дан өткендігі туралы кітап­шалары болуы тиіс;
— Жұмсақ балмұздақты тек арнайы дайындалған орын­да ғана сатуға жол бе­рі­леді;

— Өнімнің сақтау шарт­тарын және жарамдылық мер­зімін қатаң бақылау қажет;
— Өнімнің сапасын және қауіпсіздігін растайтын құжат­­­тардың болуы керек.
Жұмсақ балмұздақты көбіне балалар мен жасөс­пірімдер тұтынатынын және улану жағдайы өлімге алып келуі мүмкін екендігін, мұн­дай өнімдер тез бұзы­ла­тынын ескере отырып, тұр­ғын­дар­дан жұмсақ балмұ-здақты тұ­тынар алдында аса сақ бо­луды сұраймыз.
Жұмсақ балмұздақ са­тып аларда, нысанның сани­тария­лық жағдайы сізге ұна­маса немесе күдік туғызса, өнімді сатып алудан бас тарт­қаныңыз жөн. Бұл сіздің және жақын­дары­ңыздың денсау­лы­ғы мен өмірін сақтап қа­лады.
Жұмсақ балмұздақты тұтын­ғаннан кейін сіздің ден­саулығыңыз нашарлап, ула­ну белгілері (асқазанның ауыр­сынуы, құсу, жүрек айну, дене қызуының көтерілуі, т.б.) пай­да болған жағдайда, тез ара­да дәрігердің көмегіне жүгі­ніңіз.
Жұмсақ балмұздақ дайын­­­­­­­дап, сатумен айналы­сатын кәсіпкерлер назарына!
Нысандарыңыздың жо­ға­рыда көрсетілген сани­тариялық-эпидемиоло­гия-лық талаптарға сәйкес бо­луын және бұзушы­лық­тарға жол берілмеуін жіті қа­дағалау қажеттігін ескер­теміз. Со­нымен қатар, жуу, тазалау жә­не залалсыз­дан­дыру құрал­да­рының бо­луына пай­даланы­луына қойы­латын та­лаптардың сақ­талуын қам­та­­ма­сыз етулері­ңізді сұ­раймыз.

 

М. МАНАТҰЛЫ,
аудандық санитариялық-эпидемиологиялық
бақылау басқармасының бөлім басшысы.

БАЙЫТЫЛҒАН (ФОРТИФИКАЦИЯЛАНҒАН) ҰН

Алдыңғы

ШОМЫЛУ ОРЫНДАРЫНА ҚОЙЫЛАТЫН ТАЛАПТАР

Келесі

Оқи отырыңыз...

Comments

Leave a reply

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *